Harkitsetko avioeroa? Lue tämä ensin!

Suomessa noin 40 prosenttia rekisteröidyistä parisuhteista eli käytännössä avioliitoista päättyy vuosittain eroon. Vuoden 1987 lakimuutoksen jälkeen avioeron hakemiseen riittää toisen osapuolen kirjallinen ilmoitus käräjäoikeuteen.

Kuuden kuukauden harkinta-ajan jälkeen avioero astuu virallisesti voimaan. Avioero astuu heti voimaan, jos puolisot ovat keskeytyksettä asuneet erillään viimeiset kaksi vuotta.

Ennen kuin ryhdyt miettimään miten selvitä erosta, niin kannattaa pohtia voiko avioliittoa pelastaa.

Onko avioero paras ratkaisu parisudeongelmien selvittämiseen?

Parisuhdeväkivalta ja toisen osapuolen pettäminen ovat sellaisia syitä, jolloin avioero (ja nopea sellainen) on usein ainoa fiksu vaihtoehto. Terve parisuhde ei sisällä väkivaltaa, ei edes henkistä.

Muita ongelmia voi ratkoa

Tutkimusten mukaan kommunikaatioon liittyvät pulmat ovat avioparien yleisimpiä ongelmia. Naiset nostavat usein myös esiin arvostuksen puutteen.

Miehet puolestaan sanovat naisen vähättelyn olevan usein ongelmallista. Se saa usein miehen kiinnostuksen merkit sammumaan. Miehet myös usein sanovat, etteivät he tiedä mitä nainen haluaa.

Näihin yleisimpiin eron syihin on olemassa ratkaisuja. Kaiken pohjalla pitää kuitenkin olla edes se pieni molemminpuolinen rakkauden kipinä mielen syvällä pohjalla.

Silloin kun suhteessa on tunteiden rippeitä jäljellä, niin ongelmien selvittäminen on vielä mahdollista. Ihastumisen merkkejä voi herätellä uudestaan.

Älä häpeä terapiaa

Apua voi saada esimerkiksi omalta terveysasemalta, josta lääkäri tekee lähetteen parisuhteisiin erikoistuneelle psykologille. Jonot voivat olla julkisella puolella pitkiä, joten nopeaa ensiapua voi hakea yksityiseltä sektorilta.      

Usein ongelmana on myös saada molemmat osapuolet saman sohvan reunalle. Usein urokset suhtautuvat terapia-ajatukseen kielteisemmin, vaikka kyseessä olisi kuinka kiinnostunut mies. Mikäli suhteessa on jotain pelastettavaa, se kannattaa tehdä.

Parisuhteen ongelmiin ei olemassa vain yhtä syytä tai osapuolta, sillä kyseessä on aina usean asian kokonaisuus. Ongelmatilanteissa molemmat osapuolet usein syyttävät toista, eivätkä näe omassa käytöksessä mitään korjattavaa.

Kriiseihin tarvitaan usein ulkopuolisen apua, sillä mikään ei ole niin varmaa kuin oma näkemys. Sen luukun avaamiseen tarvitaan lähes aina ulkopuolinen taho.

Sutinat-vinkki: Muista, että prosessi saattaa olla joskus kivulias, sillä oikeassaolemisen syndroomasta parantuminen vaatii asioiden objektiivista ymmärtämistä!

Aseta lapset etusijalle!

Lapset ovat lähes aina sijaiskärsijöinä. Vaikka vanhemmat kuinka yrittäisivät peitellä parisuhteensa ongelmia, niin lapset vaistoavat jonkin olevan vialla. Lapset kyllä huomaavat jos aikuisten ihastumisen merkit ovat hiipuneet.

Tutkimusten mukaan lähes kaikilla avioerolapsilla, joiden vanhempien ero on ollut riitaisa, on todettu myöhemmin traumoja ja mielen oireita. Ne ovat lähtöisin vanhempien ymmärtämättömyydestä, sillä lapset ovat käytännössä aina täysin viattomia vanhempiansa ongelmiin.

Aikuisten tulisi muistaa, että huonot käyttäytymismallit siirtyvät usein seuraavan sukupolven suhteeseen ja siksi kierre olisi saatava nopeasti poikki näyttämällä hyvää esimerkkiä.

Uutta vauhtia pohjakosketuksesta?

Joskus parisuhde voi saada jopa syvyyttä ja uutta potkua kriisitilanteiden jälkeen. Hyvin usein pariskunnat tarvitsevat suhteeseensa pohjakosketuksen, jotta ymmärtävät kuinka tärkeä toinen osapuoli on.

Suuri valaistumisen hetki on myös se, kun ymmärtää mitä voi muuttaa itsessään, jotta ansaitsee toisen osapuolen kunnioituksen ja arvostuksen. Jostainhan se kipinä on alunperin löytynyt, joka on sytyttänyt intohimon tuleen. Sen kipinän uudelleen löytäminen saa petivaatteet pöllyämään pitkänkin suhteen aikana.

Töitä sen eteen on kuitenkin tehtävä, että saa naisen ja miehen kiinnostuksen merkit heräämään uudestaan. Suurempi työ on aloittaa kaikki alusta uuden kanssa, eivätkä ongelmien syyt yleensä häviä mihinkään, vaikka asentaisi pyöröoven makuuhuoneeseen!