Kun ei suksi, eikä seksi luista

Elämme maailmassa, jossa sekä miehen, että naisen seksuaalisuudesta on muodostettu eräänlainen erillinen osa normaalia parisuhdetta.

Seksiä ja seksuaalisuutta määrittelevät perinteisten erotiikkalehtien lisäksi aivan arkipäiväiset mainokset, joissa maaleja ja matkoja myydään tisseillä ja öljytyillä lihaksilla. Television katsotuimmat sarjat löytyvät osastoilta ketunkolot ja heiluvat peitot.

Päivittäinen mielikuvien markkinointi muuttaa helposti omaa ajattelua. Varmasti moni mies on miettinyt, että ostaessa oikeat bokserit etumus näyttää kuin siinä Calvin Kleinin -katalogissa. Joku neitokainen on saattanut puolestaan kuvitella, että oikean ihovoiteen jälkeen kroppa kelpaa Botticellin maalauksiin.

Kaikessa tämän tyyppisessä valmiiden stereotypioiden pakkosyötössä on yksi erittäin suuri ongelma: ihmiset alkavat tiedostamatta ajatella, että minä en riitä tällaisena.

Seksuaalisuus on ilman ympäristön paineita muutenkin erittäin herkkä asia, johon vaikuttavat lukuisat eri tekijät.

Monet miehistä on kohdannut tilanteen, kun veijari ei ole toiminut, vaikka kuinka tekee mieli ja veri kohisee varpaista niskaan. Samalla tavalla monet naiset ovat hypänneet kiihkon vallassa lakanoiden väliin, mutta sitten se jokin ei toimi.

Varsinkin suhteen alussa seksiin liittyy valtavia suorituspaineita miehillä.

  • Osaako mies ottaa naisen ja tyydyttää tämän?
  • Onko hän huonompi kuin aiemmat kumppanit?
  • Osaako hän oikean asennon ja onko hän riittävän iso?

Myös naiset kokevat paineita.

  • Ovatko hänen rintansa riittävän isot ja kiinteät?
  • Roikkuuko takapuoli ja miten iso vatsa on?
  • Olisiko viimeisen synnytyksen jälkeen pitänyt käydä kiristämässä vaginaa?

Seksuaaliset toimintahäiriöt voivat olla primaarisia, eli ongelma on seurannut henkilön koko elämän ajan. Syy on voinut syntyä esimerkiksi lapsuudessa koetun trauman tai kehityshäiriön vuoksi.

Ongelmat voivat olla myös sekundaarisia. Tämä tarkoittaa ongelmaa, joka on syntynyt vasta, kun kaikki on aikaisemmin toiminut normaalisti.

Primaarisille toimintahäiriöille on saatavana apua, esimerkiksi terapian avulla, mutta sekundaariset toimintahäiriöt voivat olla myös joskus monimutkaisia.

Usein pitkässäkin parisuhteessa voi tulla hetkiä, kun suksi tai seksi ei luista. Niitä ei kuitenkaan saa jäädä miettimään, sillä sellaiset häiriöt ovat täysin normaaleja ja niitä tapahtuu kaikille. Tärkeintä on, että ottaa asian esille ja keskustelee siitä avoimesti.

Mikäli ongelma toistuu useasti, asiasta pitää keskustella ensin kumppanin kanssa, ja ottaa sen jälkeen yhteyttä ammattiauttajaan, sillä taustalla voi olla jokin suurempi syy kuin pelkkä eretkiohäiriö. Miehiltä löytyy usein taustalta verenkiertoon tai hermostolliseen järjestelmään liittyviä syitä.

Naisilla yleisin seksiin liittyvä ongelma on haluttomuus. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö rakastaisi toista osapuolta. Varsinkin iän mukanaan tuoma hormonitason muutos on yleisin syy, joka voi aiheuttaa esimerkiksi kipua limakalvojen kuivumisen vuoksi.

Tärkeintä kaikissa seksiin ja omaan seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa on se, että ei sivuuta niitä, vaan selvittää heti ongelmien syyt. Missään seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa ei saa alkaa hävetä tai piilotella ongelmia, sillä ensinnäkin ne eivät katoa mihinkään itsestään ja tärkeää on tiedostaa, että jokainen ihminen törmää jossain vaiheessa samoihin ongelmiin ja tapauksiin.

Fysiologisiin ongelmiin niin miehillä kuin naisillakin on saatavissa erittäin hyviä lääkkeitä. Miehille on saatavilla muutaman tunnin vaikuttavia tabletteja erektion varmistamiseksi. Myös pitkäkestoisia hoitomuotoja on olemassa, jos varsinaista lemmenhetkeä joutuu odottamaan vähän pidempään.

Naisille on saatavissa erilaisia hormonihoitoja, jotka eivät välttämättä lisää naisen haluja, mutta pitävät hormonitasapainon vakaana. Toivotun vaikutuksen johdosta seksielämä saattaa alkaa kiinnostaa uudestaan myös hieman kypsempää naista.