Nettideittailu haltuun – täydellinen opas aloittelijalle!

Sutinat.fi – aloittelijan opas nettideittaiuluun

Jos et ole aikaisemmin hakenut seuraa netistä, niin sinua saattaa ennen treffisivustolle liittymistä arveluttaa moni asia.

Voimme vakuuttaa sinulle, että suotta arkailet. Deittipalvelussa kaikki ovat samassa veneessä, ja ujostelu tai epäröinti on silkkaa ajanhukkaa.

Seuranhaku netistä on nykyään huipputrendikästä puuhaa. Sitä harrastavat teinit, nuoret aikuiset, keski-ikäiset ja eläkeläiset.

Koronan aikakaudella nettideittailun suosio on räjähtänyt. Ei ihme, sillä deittisivustojen käyttäminen on pandemian jyllätessä kaikista turvallisin tapa löytää kumppani!

Jotta deittisivustojen käyttö olisi sinulle heti alusta lähtien mutkatonta ja hauskaa hommaa, niin Sutinat.fi-sivusto laati täydellisen nettideittailu-oppaan aloittelijalle.

Näillä seuraavilla ohjeilla olet deittimaailmassa pian kuin kala vedessä.

Jaoimme aloittelijan treffioppaamme 5 kohtaan:

 1. Oikean deittisivuston valinta
 2. Deittiprofiilin luominen
 3. Ensimmäisen viestin lähettäminen
 4. Ensimmäiset livetreffit
 5. Miten toimit nettitreffien jälkeen

1. Oikean deittisivuston valinta

Ennen kuin lähdet luomaan profiilia jollekin deittisivustolle, niin sinun kannattaa valita sinulle parhaiten sopiva treffipalvelu.

Mieti ensin minkälaista seuraa haluat.

Vaihtoehtoja on useita:

 • Haluan vakavan parisuhteen
 • Etsin lenkkeilyseuraa tai tanssikaveria
 • Haluan seksiseuraa
 • Etsin jotain muuta, mutta mitä?

Sinun tulee ottaa huomioon myös ikäsi.

Lähes jokainen deittisivusto on avoinna kaikille +18-vuotiaille sinkuille. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että tietyillä deittisivustoilla menestyvät parhaiten vain tietyn ikäiset sinkut.

Jos olet yli 25-vuotias sinkku, joka etsii seuraa tositarkoituksella, niin voimme suositella seuraavia deittisivustoja:

E-kontakti – on eräs parhaista deittipalveluista vakavan parisuhteen löytämiseksi, sillä siellä on paljon halukkaita sinkkuja. E-kontaktin avulla voit myös löytää uusia ystäviä tai ihan vain pelkkiä keskustelukumppaneita.

Eliittikumppani – deittisivusto on ollut jo vuosia eräs Suomen hyvä maineisempia ja suosituimpia treffipalstoja. Nimestään huolimatta siellä viihtyvät aivan tavalliset ihmiset.  

Jos olet yli 35-vuotias sinkku, niin suosittelemme seuraavaa deittisivustoa:

Match.com – on luotettava deittisivusto, jonka käyttäjät ilmoittavat hakevansa vakituista elämänkumppania tai seurustelusuhdetta. Monet myös kertovat haaveilevansa ystävästä, jonka kanssa voi osallistua viikonlopputansseihin tai lähteä vaikkapa lenkkipolulle.

Jos olet jo ylittänyt keski-iän, niin seuraava treffisivusto on sinulle hyvä valinta:

50PlusMatch – on yli 50-vuotiaille sinkuille suunniteltu deittisivusto, jonka käyttäminen on helppoa. Jos haluat kypsän parisuhteen tai etsit vaikka vaan lenkkeily- tai tanssikaveria, niin tämä sivusto on sinulle hyvä vaihtoehto. Sivustosta usein sanotaankin että “..sieltä kyllä löytyy hyvä deitti yli 50 vuotiaalle.”

Jos haluat seksiseuraa, niin kokeile vapaamielisten deittailijoiden kestosuosikkia:

Victoria Milan – sopii varattujen lisäksi myös sinkuille sekä pariskunnille, jotka haluavat elämäänsä lisäjännitystä. (Käytännössä se tarkoittaa vapaamielistä seksiseuraa, eikä Victoria Milan -sivustolla etsitä vakavia parisuhteita.)

Markkinoilla on myös täysin ilmaisia deittipalveluita, mutta varayksetta emme voi suositella niitä. Ilmaisissa sovelluksissa liikkuu paljon pelleilijöitä, jotka ovat liittyneet palveluihin monenkirjavista syistä. Muista tämä: älä pelkää deittisivuston maksullisuutta, sillä se on usein sinkkumarkkinoilla laadun tae. Tyhjänpäiväiset pintaliitäjät ovat ilmaisten deittisivustojen vitsaus, eikä heihin juuri törmää luotettavissa deittipalveluissa.

2. Deittiprofiilin luominen

Kun olet valinnut sinulle sopivan deittisivuston, niin on aika laatia treffiprofiili.

Pidä tämä mielessä:

Vaikka olisit kuinka hyvä tyyppi, niin et todennäköisesti löydä kumppania, jos deittiprofiilisi on tehty huonosti. Laadukaasti tehty treffiprofiili on nettideittailun tärkein asia!

Treffiprofiilin laatimisessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti laadukkaisiin valokuviin.

Laadukas kuva on tärkeä. Erikoinen huumori ei aina toimi. Nettideittailussa varsinkin, ensivaikutelma on tärkeä, myös kuvissa.

Tutkimusten mukaan seuranhakuilmoitus, jossa on useita hyviä kuvia, saa jopa 9 kertaa enemmän yhteydenottoja!

Eräs pitkän linjan ammattikuvaaja kirjoitti Sutinat.fi-sivustolle aiheesta blogin, joka kannattaa käydä lukemassa:

Deittiprofiilin luomisessa kannattaa pitää kieli keskellä suuta, kun kerrot itsestäsi.

Tässä muutama kultainen neuvo:

 • Älä pröystäile rahoillasi – saat kimppuusi vain onnenonkijoita!
 • Vältä kliseitä – ole persoonallinen, jotta deittiprofiilisi erottuu joukosta!
 • Älä valehtele – valehtelusta jää aina lopulta kiinni.
 • Ole positiivinen – nettideittailu on hauskaa, joten hymyillään ja nauretaan!

Kirjoitimme aikaisemmin treffiblogissa deittiprofiilin laatimisesta kirjoituksen, joka kannattaa myös käydä tsekkaamassa:

3. Ensimmäisen viestin lähetys

Nyt kun tarvittavat aloitustoimenpiteet deittisivustolla on tehty, niin on aika siirtyä tositoimiin.

Moni kokenut nettideittailija on kuvaillut, että laadukkaasti tehtyjen ja luotettavien deittiprofiilien selailu on avannut heidän eteensä aivan uuden maailman.

Käyttäjien mielestä deittiprofiilien tutkailu on uskomattoman hauskaa, sekä hyvällä tavalla koukuttavaa puuhaa.

Mikään ei estä sinua esimerkiksi kutsumaan ystävääsi siemailemaan perjantai-iltana punaviiniä luoksesi, ja etsimään deittisivustolta sinulle sopivia kumppaniehdokkaita.

Kun olet löytänyt kiinnostavan henkilön deittisivustolta, niin sinun pitää ryhtyä iskupuuhiin!

Ensimmäisen viestin lähettäminen jännittää taatusti aloittelevaa nettideittailijaa, mutta siitä ei kannata ottaa turhia paineita.

Turha ujostelu kannattaa myös unohtaa, sillä deittisivustolla kaikki tietävät, että jos toinen lähestyy toista, niin tarkoitus on tutustua romanttisessa mielessä. Ja thats it.

Enemmänkin kannattaa miettiä minkälaisen viestin lähetät toiselle.

Sääntö numero 1

Aloitusviestin tulee olla ihan oikea viesti, eikä vain yksi töksäytys, kuten vaikkapa: ”Hei!”

Pidä huoli siitä, että aloitusviestissäsi on ainakin muutama virke ja lopussa nimesi.

Sääntö numero 2

Ensivaikutelma on tärkeä, joten aloita viestisi iloisella tervehdyksellä.

Moni ihminen kokee, että jos toinen ei esittele itseään, niin hän käyttäytyy ylimielisesti tai pitää toista itsestään selvyytenä. Esittelemättä jättäminen kielii usein myös huonoista käytöstavoista. 

Voit siis aloittaa aloitusviestin esimerkiksi näin: ”Moikka Satu! Mun nimi on Mika. Ajattelin lähestyä sinua, koska huomasin profiilistasi, että harrastat myös sukellusta.”

Sääntö numero 3

Upota ensimmäiseen viestiisi kysymys.

Jos jätät kysymättä jotain, niin voit helposti alkaa pähkäilemään, että ”meniköhän se viesti perille”, jos vastausta ei kuulu.

Eli siis voit kirjoittaa viestiin vaikka, että: ”Olen sukeltanut 10 vuotta talvisin Thaimaassa. Missä päin sinä olet sukellellut?”

Varo kuitenkin kysymästä liian henkilökohtaisia tai tungettelevia kysymyksiä tai pilaat mahdollisuutesi heti!

Sääntö numero 4

Perustele miksi kiinnostuit toisen deittiprofiilista

Kehujen kuuleminen hivelee monen ihmisen itsetuntoa. Se onkin oiva tapa lähestyä toista, kunhan ei vain muutu lipeväksi.

Kun lähestyt toista deittisovelluksessa, niin ensimmäiseen viestiin voi hyvin upottaa maltillisen kehun esimerkiksi näin:

Yksi syy miksi lähdin kirjoittamaan sinulle, niin kiinnitin huomiota hyvin kauniisiin valokuviisi.”

Sääntö numero 5

Älä tyrkytä itseäsi!

Moni kokematon nettideittailija on pilannut mahdollisuutensa alkumetreillä, koska on alkanut tyrkyttämään itseään liian hanakasti.

Deittisivustoilla edetään rauhassa, eikä ensimmäisellä viestillä lähdetä koskaan sopimaan treffejä.

Eräs jääkiekkoilun suurmies on todennut, että keep it simple!

Monella sivustolla voi viestitellä aluksi anonyymisti, joten yhteystietojen tyrkyttäminen ei alussa kannata. Treffit kyllä sitten järjestyvät, kun molemmat ovat siihen valmiita.

On myös tärkeää, että pidät keskustelun deittisivustolla kevyenä ennen ensitreffejä, koska aina on mahdollisuus, ettei kemiat kohtaakaan treffeillä. Jos odotukset ovat olleet liian korkealla, niin mahdollinen pettymys on sitä karvaampi niellä.

4. Ensimmäiset livetreffit

Kun olet edennyt siihen pisteeseen, että olet löytänyt yhteisen sävelen deittiehdokaan kanssa, niin on aika sopia treffit!

Nettideittailussa on kirjoittamaton sääntö, jonka mukaan ensimmäiset treffit sovitaan aina julkiselle paikalle.

Koskaan ei siis pidä lähteä tuntemattoman henkilön kotiin, eikä sellaista kannata edes ehdottaa heti aluksi, tai tekee itsestään hölmön.

Jätä myös lähipubin nurkkapöytä pois suunnitelmista, vaikka se olisi itsesi näköinen paikka!

Paras paikka ensimmäisille treffeille on jokin iso paikka, kuten vaikkapa puisto missä on muitakin ihmisiä. Ympärillä olevista ihmisistä saattaa saada turvallisuuden tunnetta.

Liian hälyisissä ja ahtaissa paikoissa keskustelu puolestaan häiriintyy, eikä kontaktin luominen onnistu.

Liian hiljaisissa paikoissa saattaa tuntea itsensä vaivaantuneeksi, jos keskustelun aikana tulee ns. hiljainen hetki.

Sutinat vinkki: Muista heti alusta lähtien ottaa toinen osapuoli huomioon! Molempien tulee viihtyä.

Alamme päästä pikkuhiljaa vanhoista kankeista käytösmalleista eroon, mutta perusasiat pitää aina muistaa. Kysy aina ensin, mitä toinen osapuoli haluaa, mitä hän haluaa juoda tai syödä. Jos hänen on vaikea päättää, suosittele hänelle jotain, mistä itse pidät.

Tässä vaiheessa alat saamaan toisesta irti kiinnostavia tiedonmurusia: saat tietää mistä kahvista tai välipalasta toinen pitää.

Vaikka nykymaailma tuntuu erilaiselta kuin vanha, niin miehen tulee mielestämme yhä edelleenkin tarjoutua maksamaan molempien tilaukset ensitreffeillä!

Miten pukeutua?

Älä ylipukeudu. Vaatteiden pitää tietenkin olla puhtaat ja siistit, mutta ylipukeutumalla voi antaa vääristyneen kuvan omasta persoonastaan.

Yksityiskohdat asusteessa ovat ok. Jos olet jonkin seuran fani tai sinulla on lempiartisti, voi sitä korostaa korulla tai t-paidalla. Siitä saa helposti yhden puheenaiheen.

Tärkeää kuitenkin on, että on sinut asunsa kanssa.

Ole varovainen hajusteiden kanssa!

Moni ihminen on nykyään ns. hajusteyliherkkä. Käytännössä tämä voi tarkoittaa sitä, että jos rakastat oman hajuvetesi tuoksua, niin se voi olla toiselle täyttä myrkkyä. Älä siis pilaa ensitreffejäsi liialla suihkuttelulla!

Mistä jutun juurta?

Tämä on joskus isoin ja pelottavin asia, joka saattaa jopa estää tapaamisen itseään kiinnostavan ihmisen kanssa.

Google on täynnä mitä ihmeellisimpiä neuvoja keskustelun aiheiksi ja miten keskustelua pitäisi rakentaa, mutta tässäkin perusasiat ovat kaikkein paras ohje.

Tärkein asia, joka pitää muistaa heti alusta lähtien on, että vältä negatiivisia aiheita. Jos alat valittaa paskamaisesta pomosta ja ilmastonmuutoksesta, niin saat olla varma, että seuraavia treffejä ei tule.

Älä myöskään kiirehdi.

Vaikka olisit jo kolmansilla treffeillä, niin älä ala puhua kuinka monta lasta haluat ja kuinka hyvä anoppi toista osapuolta odottaa.

5. Treffien jälkeen

Kun ensitreffit on taputeltu, niin voit jo samana iltana tai viimeistään seuraavana aamuna kiittää toista osapuolta tapaamisesta. Kiitä häntä kohteliaasti keskustelusta. Kerro myös miten mukavalta sinusta tuntui.

Jo ensimmäisen tapaamisen jälkeen pystymme usein muodostamaan kuvan siitä, minkälainen henkilö toinen on. Tapaamisen jälkeen pystyy usein aistimaan, jos toinen osapuoli on kiinnostunut tapaamaan uudestaan tai onko itsellä halua tavata toista uudestaan.

Älä kuitenkaan ehdota heti uusia treffejä, vaan kerro mieluummin esimerkiksi mitä jäit miettimään jostain keskustelunne aiheesta.

Etene siis rauhallisesti.

Tätä kutsutaan myös kuulosteluksi. 

Joskus peli on kuitenkin kylmää.

Voit joutua tilanteeseen, että olet ihastumaisillasi toiseen ja haaveilet toisista treffeistä, mutta toinen osapuoli ei enää vastaakaan sinulle. Tätä kutsutaan deittimaailmassa termillä: ghostaaminen.

Ajattele asia niin, että jos toisella ei ollut kanttia ilmoittaa kohteliaasti, ettei ole kiinnostunut, niin minkälainen tuollainen selkärangaton tapaus olisi elämänkumppanina.

Älä siis lannistu, vaan laita uutta matoa koukkuun!

Kun löydät sen oikean, niin tulet huomaamaan, että palaset loksahtelevat itsestään paikoilleen. Kun kipinä alkavat hehkua, niin seuraavat treffit järjestyvät usein itsestään!

Onneksi olkoon. Olet nyt lukenut läpi Sutinat.fi-sivuston täydellisen aloittelijan oppaan menestyäksesi deittimaailmassa.

Nettideittailu on hauskaa ja turvallista puuhaa, kun vain valitset deittisivuston oikein.

Toivotamme sinulle onnea kumppanin hakuun!

Tästä linkistä pääset tutustumaan asiallisiin treffipalstoihin: Parhaat deittisivustot