Varttunut puuma – uhka vai mahdollisuus?

Koko ihmiskunnan historian ajan on ollut luonnollista, että parisuhteessa mies on vanhempi ja hallitsevampi osapuoli. Näin meille on siis parisuhteen kliseet määritelty.

Aika on onneksi fysiikan yksi perussuure, jonka seurauksena tapahtuu vanhanaikaisten asioiden ja oletusten muutoksia.

Muutoksen tuulet puhaltavat nykyään myös yhä vahvemmin parisuhderintamalla. On hyvin tavallista, että parisuhteen, jos ei nyt hallitsevampi osapuoli, niin iältään vanhempi osapuoli onkin nainen.

Vanhempaa naista on parisuhteessa kutsuttu usein leikkisästi ”puumaksi.” Tämä hauska ilmaisu on vakiintunut puhekielessä, eikä siitä ole pahoitettu mieliä. Käytetään siis sitä rohkeasti huumorimielessä myös tässä artikkelissa.

Puuman määritelmä on joissain yhteyksissä laskennallinen. Eräs kaava on naisen ikä jaettuna kahdella, johon lisätään seitsemän.

Mitä se sitten tarkoittaa, kun parisuhteen osapuolet ovat alle kolmekymppinen mies ja päälle nelikymppinen puuma?

Suvun jatkamiseen perustuva parisuhde on siinä tapauksessa heikolla jäillä, sillä naisen hormonitoiminnassa alkaa tapahtua isoja muutoksia neljänkympin jälkeen. Raskaus on yhä epätodennäköisempää ja riskit kasvavat ikävuoden jälkeen sekä sikiön, että äidin terveyden suhteen.

Aina ei kuitenkaan ole näin. Kannustavia esimerkkejä löytyy esimerkiksi kotimaiselta julkkisrintamalta. Demari-edusta Antti Lindtman oli 35-vuotias, kun hänen vaimonsa Kaija Storbom tuli raskaaksi 54-vuotiaana. Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella synnytys sujui hyvin.

Parisuhde on kuitenkin muutakin kuin lapsentekoa, ja siksi ikärakenne alkaa olla ”old school” parisuhdemarkkinoilla. Hyvin usein nuoren miehen ja häntä iäkkäämmän naisen suhde toimii paremmin kuin samanikäisten parisuhteet.

Mikä siihen sitten on syynä?

Miehet etsivät usein naisista (osin tiedostamatta) oman äitinsä piirteitä, joita ovat muun muassa turvallisuuden tunne ja huolenpito. Vanhemmilla naisilla on elämänkokemusta ja usein myös kokemusta miehistä, ja sitä kautta he saavat nuoremman miehen tuntemaan turvallisuutta ja hyväksyntää.

Seksi on parisuhteen kulmakiviä, ja kokenut nainen pystyy antamaan paljon syvempiä ja monipuolisempia nautintoja, joista nuoremmilla, kokemattomilla naisilla ei välttämättä ole kokemusta tai tietoa.

Kypsempi nainen puolestaan saa usein suhteesta nuoremman miehen kanssa vastapalveluna kestävämpää ja innokkaampaa seksiä. On hyvin tavallista, että viriili vanhempi rouva jääkin koukkuun nuoriin miehiin. Paluu omanikäisen miehen kanssa pelehtimään tylsään lusikkarutiiniin ei välttämättä sytytä enää seksistä nauttivaa vanhempaa puumaa! 

Parikymppinen poikaystävä on tabu!

Tutkimusten mukaan nuoremman miehen ja häntä iäkkäämmän naisen parisuhde perustuukin hyvin usein syvien tunteiden kirjoon ja nautinnolliseen seksiin.

Nelikymppiset ja vanhemmatkin naiset huomaavat usein nauttivansa seksistä enemmän iän karttuessa, ja nuorempi viriili mies pystyy täyttämään villeimmätkin fantasiat, joita naiset eivät ole ehkä nuorempina uskaltaneet toteuttaa tai edes puhua niistä.

Jossain vaiheessa iso ikäero voi kuitenkin tuntua kaikesta ajan kuvan muutoksesta ja suvaitsevaisuuden kehityksestä huolimatta jopa hieman pelottavalta. Harva yli 70-vuotias nainen on ulkoisilta ominaisuuksiltaan kovinkaan nuoremmalle kumppanille perinteiseen malliin puoleensa vetävä, varsinkaan jos terveet elämäntavat unohtuivat jo teini-ikäisenä.

Parikymppinen poikaystävä seitsemänkymppisen naisen kainalossa on edelleen tabu, vaikka sellainen on arkipäivää, etenkin näyttelijöiden parissa. Kotimaiselta julkkistaivaalta löytyy esimerkki vastaavasta asetelmasta: 75-vuotta täyttänyt Katri Helena seurustelee yli 30 vuotta nuoremman manageri Tommi Liimataisen kanssa.

E-kontaktista tärppäsi

Tämä jutun kirjoittaja helsinkiläinen 32-vuotias media-alan ammattilainen, joka kertoi Sutinat.fi-sivustolle löytäneensä juuri 53-vuotiaasta naisesta seurustelukumppanin E-kontakti.fi-sivuston kautta. Kirjoittajan mukaan hän oppi arvostamaan vanhempia naisia jo teini-ikäisenä.

Omat kokemukseni 17-vuotiaana ujona poikana yli nelikymppisen naisen kanssa tupsahtelevat ajoittain vieläkin mieleeni, sillä kasvoin niiden kuukausien aikana henkisesti useita vuosia, kun hän opetti minua ymmärtämään, mistä aikuinen nainen nauttii, kirjoittaja muistelee.

-Entinen seikkailija

Jos kypsä seura kiinnostaa, niin E-kontakti-deittisivustolla on paljon sivistyneitä ja varttuneita sinkkuja etsimässä seuraa tositarkoituksella: